Monday 21 May 2012

Hari Guru...karot kek...

Ni kek tuk hari guru....kali pertama cuba kek karot ni...
Nampak gayanya kek ni tak berapa nak laku kat rumah ni....
huhuhu...
tapi lepas la hajat terpendam sekian lama nak try buat kek karot nih....
resepi yg saya cube ni bagi saya agak berminyak....
resepi lain tak try lagi...
resepi saya ambik daripada buku kek tokey kek Amaruszati....zatidhaticakes2u
tapi resepi ni sama gak dgn kek lubak merah sifu suria....kalu tak silap..
duk cari link tp tak jumpa lak...huhuhu


rupa dalaman....

deco untuk diberi ngan jiran depan rumah,juga seorang cikgu...
anak saya selalu gak tumpang pergi dan balik sekolah....

deco tuk makan kat rumah...
nak abihkan krim cheese...

konon2 sambut bday....

Di bawah ni  resepi kek karot ...
pilih je mana yang berkenan...
ekekekeke

Resepi 1

Bahan-bahan :
(A)
114 gm gula kastor
70 gm kuning telur (4 biji)
5 gm garam
160 gm minyak jagung/minyak masak
(B)
190 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk soda
(C)
270 gm lobak merah, diparut
120 gm nenas kiub(tin)
75 gm jus nenas
40 gm kelapa kering
60 gm walnut, bakar dan cincang
(D)
114 gm gula kastor
90 gm putih telur (3 1/2 biji)

Cara Membuatnya :

1. Satukan bahan A kecuali minyak. Pukul hingga kembang dan putih. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil dipukul. Adunan menjadi pes bewarna kuning yang kental dan likat.

2. Masukkan bahan B yang telah diayak. Pukul hingga menjadi pes yang lembut.

3. Pindahkan pes ke dalam sebuah mangkuk adunan yang lebih besar. Masukkan semua bahan C dan gaul dengan senduk atau tangan hingga adunan merata.

4. Satukan bahan D dan pukul kelajuan sederhana untuk menjadi meringue yang kental (stiff peak).

5. Masukkan adunan meringue ke dalam adunan tepung dan gaul dengan senduk atau tangan hingga sebati.

6. Sediakan tin pembakar bulat atau empatsegi berukuran 9 inci x 9 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.

7. Tuangkan adunan ke dalamnya. Ketuhar hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.

8. Bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.

9. Keluarkan kek dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong.


Resepi 2
KEK KAROT
bahan-bahan
4 biji telur ( diasingkan)
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil ( darurat minyak masak pun boleh)
150g gula castor
150g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut)
250g tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 1/2 sudu teh baking soda1 sudu teh garam
100g walnut ( dicingcang, wajib ada baru sedap)
Cara membuatnya:
1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua2 jenis tu) dan carrot. Kacau sebati, masukkan pula walnut dan akhir sekali masukkan adunan bahan2 kering yg diayak tadi. Kacau perlahan guna senduk kayu.
2. Pukul putih telur sampai betul2 kembang, soft peak form(ni penting!) & masukkan dlm adunan kek.
3. Bakar pada suhu 180c selama 45 min.tips: bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

frosting
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

cara membuatnya:
pukul semua aduan
hingga sebati & ringan. Dan boleh dihias di atas kek & tabur kacang walnut.

p/s:saya tak letak walnut..just karot je....


No comments:

Post a Comment