Hai hai hai...
lame beno tak bersiaran..hihihi
Hari ni nak letak resepi kek karamel yg mabeles ni...
macam biasa resepi c&p drpd blog tak tahu la dr blog siapa...
banyak sangat resepi kek ni di intenet...
so sape rajin googgle la....
Resepi Kek Karamel
Bahan:-
A - Gula Hangus
Cara-Cara:-
Sediakan loyang bulat 8 inci.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan
warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. Gula
yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah
keras. Ketepikan.
B - Adunan
Karamel
Cara-Cara:-
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Dalam bekas berasingan, kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje. Kemudian tapis ke dalam
loyang gula hangus tadi. Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning
telur.
(Adunan ni
tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti
)
C - Adunan Kek Bahan
1
70 gram gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
D- Adunan Kek
Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Cara-Cara:-
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul
sempurna.
Ketepikan.
D - Bahan
Meringue
Cara-Cara:-
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering. Masukkan putih telur dan
pukul sebentar hingga berbuih.
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan
kental dan kaku. (soft peak
- kalau kita terbalikkan loyang adunan, putih telur tu tidak jatuh.)
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara
kaup balik.
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup
balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Cara Menyediakan Keseluruhan Kek Karamel:-
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak dalam bekas berasingan.
Letakkan pewarna yang anda sukai, kacau warna sebati.
Bermula dari tengah, sudukan 3 sudu besar adunan purple, diikuti 3 sudu
besar pink atas lapisan purple, dan 3 sudu besar adunan biru atas pink lapisan
pink. (Nota - adunan yang awal2 mmg akan terapung2 di atas karamel...sehingga
adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan
berkedudukan tetap...no worries ok!)
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn sukatan
2 sudu besar pula setiap lapisan warna
Akhir sekali dengan 1 sudu besar setiap lapiasan warna.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu (*Ita panaskan pada suhu 170C
terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven, Ita tukar pada suhu 160C.
Gunakan api bawah saja)
Kaedah
Steam Bath:
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek
benar-benar masak. Saya tambah 5 minit lagi guna api atas sahaja utk keringkan
permukaan kek.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi
loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri. (lap-lapkan air karamel yang
turun di bahagian tepi kek)
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama. Kek ni juga sedap di makan
dikala sejuk.
Sedia untuk dimakan...sebelum tu pose dulu...
nampak kek ni mcm tak cantik je kena potong..
kesnya adalah kek dipotong sebelum sejuk sepenuhnya...
kek tu masih suam2,hubby tak sabar nak rasa terus dipotong....
Ni kes karamel dikebas oleh anakanda tercinta Haziq Aiman.....
kek tak makan...suke karamel je
nyyuummmyyy....
tido terlentang dalam pinggan